Oude atelier Gebroeders op Burchtstraat


De kelder van de oude werkplaats van de Gebroeders van Limburg op de Burchtstraat 63 zal haar deuren sluiten tijdens de Blijde Incomste. Dus vanaf 13.00 tot 14.00 is het atelier gesloten voor bezoekers. Om 15.00 uur en 16.00 uur zullen de laatste twee tours door de kelders gegeven worden door historicus Peter van der Heijden. U kunt beperkt aansluiten bij deze rondleidingen die op het gehele uur gegeven worden.

Het Gebroeders Van Limburg Festival is begonnen!

Vanaf vandaag is het Gebroeders Van Limburg Festival officieel van start gegaan met de scholendag voor Gebroeders Van Limburg Junior. Onder luid gejuich is het festival geopend door Keizer Karel de Grote. Honderden kinderen nemen op dit moment deel aan allerlei workshops op het Valkhofpark, in Museum Het Valkhof en in de Lindenberg: van boogschieten tot muziek maken en van theater tot kennis over middeleeuws voedsel; alles wordt de jongere generatie bijgebracht over wat een jonkheer of jonkvrouwe in de middeleeuwen behoorde te weten. Ook de Gebroeders zelf zijn van de partij en geven uitleg over het leven van 600 jaar geleden.

Bezoek aan de zusters ClarissenZaterdagochtend 23 augustus bracht Laura Molder van de Gebroeders van Limburg Junior een bezoek aan de zusters Clarissen van klooster De Bron in Nijmegen, alwaar ze hartelijk ontvangen werd door zuster Maria. Naar een oud middeleeuws gebruik, heeft Laura de zusters een mandje eieren gegeven met het verzoek te bidden voor mooi weer tijdens het Gebroeders van Limburg Festival. Daarnaast bracht ze ook een ingelijste miniatuur van de Gebroeders van Limburg mee met een afbeelding van de illustere naamgenoot van de zuster. De zusters Clarissen hebben daaropvolgend het welslagen van het festival in hun gebeden opgenomen. De heilige Clara bemiddelt dan hopelijk voor klaar weer (zoals de naam al doet vermoeden). Na dit bezoek, heeft Laura, samen met de Gebroeders van Limburg, hun ouders en de dienstdoende stadsomroeper het festival gepromoot in de binnenstad van Nijmegen.

Middeleeuwer in de media

Een van onze meest prominente middeleeuwers Joris Joleijt is in het kader van het programma “Gewone bijzondere Nijmegenaren” op Nijmegen 1 (N1) geïnterviewd. De lokale, Nijmeegse omroep heeft een speciaal item van ruim tien minuten aan deze bijzondere Nijmegenaar en aan ons bijzondere (Nijmeegse) festival gewijd. Hierin vertelt Joris uitvoerig en openhartig over de uniciteit en charme van het Gebroeders van Limburg Festival.
Het item is opgenomen op kantoor Latenstein, waar de organisatie het gehele jaar door haar uiterste best doet om een authentiek en origineel middeleeuws festival neer te zetten.
 
Dit zeer boeiende portret van onze unieke stadsgenoot is vandaag elk uur te zien op N1, alsmede hieronder.


http://youtu.be/wWj8kaN6DOA
 

Middeleeuws banquet met streekproducten!

Ons middeleeuws zes-gangen banquet start over een klein uurtje op de vestigingsmuur in het Hunnerpark. Chef-kok Frank Windt van Uit Koken heefteen zeer bijzonder middeleeuws menu voor ons samengesteld, waarin enkel streekproducten zijn verwerkt. Enkele van deze streekproducten zijn ook op het Valkhofpark bij de kraam van het Geselscap en op de jaarmarkt op Kelfkensbos. Het gaat hierbij om twee wijnen (De "Clareijt") die exclusief voor ons zijn gedestilleerd door Wijnhandel "In de Blauwe Druif" en een honing ("Carolus") van de imkers op de Goffert te Nijmegen. Komt dus snel een van deze streekproducten halen op ons festival!

 

Miniaturen van de Gebroeders in de Nijmeegse binnenstad


De Gelderlander meldt dat de Academie voor Kunst en Ambacht grootse plannen heeft om afbeeldingen van de Gebroeders van Limburg in het straatbeeld van Nijmegen te verwerken. Dit is naar aanleiding van ons verzoek om een versiering op de gevel van de Burchtstraat 63, het oude atelier van de schilders, te vervaardigen. De AKA is sinds kort gevestigd in de Lindenberg in Nijmegen en heeft hiermee een zeer spraakmakende opdracht binnengehaald. In het huidige straatbeeld is te weinig zichtbaar van de broers Johan, Herman en Paul van Limburg en de AKA zet zich in om fresco´s op de muren in de Nijmeegse binnenstad te realiseren. Nijmegenaren kunnen hiermee bewuster worden gemaakt van hun lokale, culturele erfgoed.

Bron: De Gelderlander

Gebroeders van Limburg Huis geopend!

De gebroeders Herman, Johan en Paul van Limburg hebben hun oude huis en werkplaats op de Burchtstraat 63 symbolisch heropend voor het komende Festival. Dit Gebroeders van Limburg Huis gaat tijdens het festival gebruikt worden als hoofdkantoor van de organisatie.
De Academie voor Kunst en Ambacht heeft met een 5,5 meter fries op de gevel van het pand gezorgd voor de juiste uitstraling. Deze fries met details uit miniaturen van de kunstwerken van de Gebroeders werd vrijdagochtend 22 augustus onthuld. ...Lees meer
De gebroeders Herman, Johan en Paul van Limburg hebben hun oude huis en werkplaats op de Burchtstraat 63 symbolisch heropend voor het komende Festival. Dit Gebroeders van Limburg Huis gaat tijdens het festival gebruikt worden als hoofdkantoor van de organisatie.
De Academie voor Kunst en Ambacht heeft met een 5,5 meter fries op de gevel van het pand gezorgd voor de juiste uitstraling. Deze fries met details uit miniaturen van de kunstwerken van de Gebroeders werd vrijdagochtend 22 augustus onthuld.
Onder luid gejuich van de toegestroomde toeschouwers werd de gevel onthuld.  N1 (de lokale televisiezender) heeft er een nieuwsitem aan gewijd, dat te bekijken is op http://www.n1.nl/livestream/content/page?798 (tweede item in het nieuws).
Van tevoren gaf historicus en producent Peter van der Heijden uitleg over het pand en de uitgravingen in de kelders waarbij onder andere een kannetje is gevonden dat gereconstrueerd werd. De Stichting Gebroeders van Limburg wil graag dat de kelders regelmatig opengesteld gaan worden voor pers en publiek en zo mogelijk zelfs verder uitgegraven worden om nieuwe archeologische en cultureel waardevolle vondsten te doen.
Uta Meier, directrice van het festival, gaf vervolgens toelichting op het 10e jublileum en presenteerde officieel de festivalplattegrond van het Valkhofkwartier. Er is ook een digitale APP, gemaakt door het Nijmeegse TOURtoDO (Leo Willemse) beschikbaar. De app is te downloaden in de App Store (voor iPhone) en Play Store (voor Android).
De festivalplattegrond is verkrijgbaar via museum Het Valkhof, De Bibliotheek, VVV Nijmegen en in het weekend bij de kassa's op het festivalterrein.


De foto's zijn mogelijk gemaakt door Marian Seegers-Hullenaar
Lees minder

Blijde Incomste zondag 31 augustus om 13.00 uur!

Zondagmiddag 31 augustus 2014 om 13.00 uur zal de Blijde Incomste van het Gebroeders van Limburg festival weer door de binnenstad trekken. Anders dan voorgaande jaren is de Blijde Incomste dit keer niet de afsluiting van het festival, maar een hoogtepunt midden op de zondag.
De Nijmeegse middeleeuwse traditie van een Blijde Incomste is 10 jaar geleden door het Gebroeders van Limburg festival nieuw leven ingeblazen ter ere van hertogin Katherina van Kleef. Een dergelijk ontvangst  werd door de stad aangeboden aan een vorst die te gast was. In de stoet liepen adel, geestlijkheid en burgerij mee.  In de hernieuwde traditie lopen honderden figuranten in historische kostuums mee, alsmede ridders te paard, wagens en dieren, waaronder natuurlijk de Gelderse draak! Vorig jaar stonden er duizenden bezoekers langs de kant.
Na de Blijde Incomste gaan de activiteiten door op het Valkhof en in het Hunnerpark, met o.a. de Slag om de Poort en riddertoernooien.
 

Videoreportages