Karel de Grote-lezingen met afsluitend debat

 
Oktober is Karel de Grote - maand
 
 Waar in andere landen de 1200ste sterfdag van Karel de Grote (747-814) groots wordt herdacht, is er in Nederland nauwelijks aandacht voor. Nijmegen is echter een uitzondering. In oktober organiseren LUX en ACTA! levende geschiedenis een serie van drie publiekslezingen waarin er wordt ingegaan op de betekenis van Charlemagne en zijn erfenis voor Europa. Niet alleen het verleden staat centraal, in een afsluitend debat krijgt ook de toekomst volop aandacht. Let op: De lezingen zijn in Droomvilla LUX, het debat in LUX.

ZO 19/10/14 DROOMvilla Lux – 15.00 uur – 7,50 euro
Karel de Grote #2 – Charlemagne als literair icoon
In deze tweede lezing belicht dr. Ludo Jongen Karel de Grote als cultuurhistorisch icoon en als literair fenomeen. De vorst speelt al vanaf zijn geboorte een grote rol in verhalen, vertellingen en romans die de wereld van de middeleeuwen en latere tijden kleurden.
spreker: dr. Ludo Jongen (Neerlandicus Universiteit Leiden)
 
! ! DO 23/10/14 DROOMvilla Lux – 20.00 uur – 7,50 euro
Karel de Grote #3 – Een beeld van zijn tijd en persoonlijkheid
Raoul Bauer belicht de fascinerende persoonlijkheid van Charlemagne en zijn rol in de complexe politiek van zijn tijd op basis van recent onderzoek. Van zijn hand verscheen onlangs de monumentale biografie 'Karel de Grote - Een keizer op de grens van twee werelden'. 
spreker: Prof. dr. Raoul Bauer (Cultuurgeschiedenis, Hoger Architectuurinstituut Sint-Lucas, Leuven)
 
!!!! ZO 26/10/14 Afsluitend debat
LUX NIJMEGEN – Vanaf 16.00 uur - Entree gratis
De toekomstagenda van Europa

Als afsluiting van de lezingenserie, het Karel de Grote Jaar en de 24 Uur van Nijmeegse Geschiedenis kijken we naar het Europa van morgen. Verschillende panelleden beschrijven hun toekomstagenda voor Europa en geven hun Europa-ideaal. Vervolgens gaan ze met elkaar in debat. Want Europa is een realiteit en daarmee een perspectief van kansen.
panel: prof. dr.Peter Rietbergen (Cultuurgeschiedenis, Radboud Universiteit), dr. Wim van Meurs (Geschiedenis, Radboud Universiteit), Piet Besselink (Raad van Bestuur Royal Haskoning DHV), Freddy Heinzel (Honorair Consul voor Nederland en Duitsland), prof. Carla van Baalen (Directeur centrum voor Parlementaire Geschiedenis)
gespreksleider: Rob Janssen (De Spraakmaker)

Communicatieprijs voor GvL2 oktober weten wij of we deze Publieksprijs die wordt uitgereikt door onze Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls konden winnen.
Het zou een hele eer zijn voor een ook wel hele mooie communicatie campagne.

Gebroeders Van Limburg Festival doorslaand succes!

Het Gebroeders Van Limburg Festival is dit jaar is een groter succes dan ooit tevoren. Bij de tiende jubileumeditie liep het storm bij zowel de festivalparken, als in Museum Het Valkhof.
Op het gehele Valkhofkwartier heerste, ondanks de hevige regenval van dit weekend, een euforische stemming. Dit jaar is alles grootschaliger aangepakt: meer re-enacters, meer kramen en simpelweg meer activiteiten. Een van de grote blikvangers van deze jaargang was de kelder van Burchtstraat 63, het oude atelier van de Gebroeders Van Limburg. Mensen stromen massaal toe om een glimp te kunnen opvangen van de oude werkomgeving van deze illustere Nijmegenaren. Er staan al het gehele weekend files voor de ingang van het pand en de bezoekers moet een halt worden toegeroepen om niet in te grote getale de kelder te betreden.
De bezoekersaantallen zijn inmiddels ook bekend geworden: op zaterdag 30-08 hebben in totaal 2600 betalende klanten het Gebroeders Van Limburg Festival bezocht; 1800 bezoekers zijn geteld bij Museum Het Valkhof en nog eens 800 op de festivalparken zelf. Zondag 31-08 was een nog veel groter succes: in totaal werden 6200 bezoekers geteld; 2200 bij Museum Het Valkhof en nog eens 4000 op de festivalparken. Dit brengt het totaal aantal betalende bezoekers voor het Gebroeders Van Limburg Festival 2014 op 8800. Dit is een verdubbeling van het aantal betalende bezoekers in 2013!
Deze enorme toename in cijfers is, ondanks het regenachtige weekend, toe te schrijven aan het verplaatsen van de Blijde Incomste. Was deze optocht vorig jaar nog als sluiting ingepland om 16.00 uur; dit jaar is ervoor gekozen de Blijde Incomste om 13.00 uur te starten. Op deze manier konden belangstellenden na afloop van de Blijde Incomste nog een bezoek brengen aan het festivalterrein op het Valkhofkwartier. Deze formule blijkt een succes te zijn geweest. Ook het openstellen van de kelders heeft een grote invloed op deze toename gehad. Volgend jaar hopen we natuurlijk nog veel meer bezoekers te mogen verwelkomen!
 

Foto's Gebroeders Van Limburg Festival 2014 - vrijdag (soiree)


Foto's door: Willem Melssen.

Foto's Gebroeders Van Limburg Festival 2014 - zaterdag


Foto's door: Maikel Bervoets, Hannah Kipje, Willem Melssen en Leon Mulder.

N1 bezoekt het Gebroeders Van Limburg Festival

In de allereerste aflevering van het programma 'N1 Bezoekt' van de lokale omroep Nijmegen1, zijn ze met ons mee terug de tijd in gegaan voor het Gebroeders Van Limburg Festival.
Bestuurslid eveneens in de media!

Ook een van onze belangrijke bestuursleden, Clemens Verhoeven, is voor het programma Gewone, bijzondere Nijmegenaren op Nijmegen 1 (N1) geïnterviewd. N1 heeft een intrigerend diepte-interview met deze bijzondere Nijmegenaar gehouden.

Middeleeuwer in de media

Een van onze meest prominente middeleeuwers Joris Joleijt is in het kader van het programma “Gewone bijzondere Nijmegenaren” op Nijmegen 1 (N1) geïnterviewd. De lokale, Nijmeegse omroep heeft een speciaal item van ruim tien minuten aan deze bijzondere Nijmegenaar en aan ons bijzondere (Nijmeegse) festival gewijd. Hierin vertelt Joris uitvoerig en openhartig over de uniciteit en charme van het Gebroeders van Limburg Festival.
Het item is opgenomen op kantoor Latenstein, waar de organisatie het gehele jaar door haar uiterste best doet om een authentiek en origineel middeleeuws festival neer te zetten.
 
Dit zeer boeiende portret van onze unieke stadsgenoot is vandaag elk uur te zien op N1, alsmede hieronder.


Tour to do app


Via de bovenstaande QR code en de app via de appstore en Google play is de
´Tour to Do´ app te downloaden. http://www.tourtodo.com/browse/game/1064/

Via de gratis App is zijn tijdens het festival vier routes te lopen
1. Kerfstokroute langs kinderactiviteiten
2. Groepenroute met informatie per groep gekoppeld aan kaart
3, Ambachtsroute langs de groepen met Ambachten
4. Blijde Incomste met achterelkaar alle groepen in de juiste volgorde in de blijde incomste
    zondag om 13.00 uur in de stad.

veel plezier en succes.